Bij die rebelse erwten had ik ineens een herinnering aan vroeger.

Als kind vond ik dat mijn moeder niet slecht kookte, Broer was die mening ook toegedaan. Alleen …

Wat ik nu wil vertellen is het verhaal van de saus op de erwten en wortelen, die wij -Broer en ik- dan ook gemakkelijkheidshalve snottebellensaus noemden. En wel omdat die saus lelde. Zo is dat het gemakkelijkste uitgelegd.

Moe bond die saus namelijk met patattenbloem.

Zo herinner ik het me, maar nu vraag ik me af of het nu patattenbloem of maïzena was. Wat weet ik daar nu nog van. Hoe kon ik als kind het verschil gekend hebben? Patattenbloem is aardappelzetmeel. En maïzena? Dat is gewoon de merknaam van maïszetmeel. Beiden werden blijkbaar ook als stijfsel gebruikt, evenals rijstzetmeel, maar dat gebruikte mijn moeder -voor zover ik me kan herinneren- niet.

Stijfsel dan nog! Maar ik moet eigenlijk geen enkele van al die sausbinders hebben. Dat zijn gewoon dikmakers.