Wizzewasjes

Het is niet omdat het mag … dat het moet!

Mirakel

Het heeft al meer bij mijn concepten gestaan. Maar telkens weer gooide ik het weg met de achterliggende gedachte: “stel dat je iemand kwetst”. Maar nu ga ik het er toch maar even over hebben.

Want waar je ook bent kom je ze tegen. De mensen op wielen. Maar een poos, nog niet zo lang geleden als je enkele jaren niet zo lang geleden vindt, viel het me op dat mensen met hun brommobiel de winkel in reden, het ding parkeerden en dan afstapten om te bekijken wat ze wilden bekijken. Ik maakte daar niets van. “Minder mobiel” wil helemaal niet zeggen: “niet mobiel”, waar of niet waar?

Maar nu komt het meer en meer voor en wat meer is, die brommobielen kan je zo kopen. Nog tot daar toe. Maar dat ze daarmee aan snelheden door gangpaden racen en van hun oren maken als je niet snel genoeg uit de weg bent, dàt vind ik er over. Want “wel mobiel” wil daarom ook niet zeggen: “uit de weg mobiel”.

Bij bepaalde voetbalmatchen mogen de rolstoelgebruikers vóór de tribunes plaatsnemen. Dat vind ik een goed initiatief. Alleen vraag ik me dan af waarom één rolstoelgebruiker vier begeleiders moet meenemen. Met vier man kan je de minder mobiele persoon gemakkelijk dragen en op een zitje op de tribune plaatsnemen. Indertijd met de jeugdbeweging konden we dat zelfs met twee. En dan zou er niet meer geklaagd moeten worden dat ze bij regen niet ver genoeg onder de oversteek van de tribune zitten.

Het zij gezegd, ik vind al bij al dat het goed is dat rolstoelers meer en meer mobiel geraken door allerlei zaken waar men vroeger gewoon niet aan dacht, zoals de drempels bij officiële en andere gebouwen of zoals we nu zien, aangepaste wandelpaden.

Maar sinds iedereen zomaar een rolstoel of ander rollend materiaal kan aanschaffen denk ik dat het echt niet meer alleen gaat om mensen die het nodig hebben.

Ik zei het al, ik heb al meerdere keren het onderwerp vermeden omdat ik niet de -verkeerde- indruk wil wekken dat alle rolstoelgebruikers op mijn zenuwen werken. Maar het zijn net die anderen, diegenen die zich gemakshalve gaan motoriseren, die het in de hand werken dat we toch een ietsiepietsie minder ruimdenkend gaan zijn.

Waarom ik dan nu vind dat het wél kan? Omwille van een foto die ik donderdag zag, genomen bij de tour de France.

En dan is me ooit verteld dat ze in Lourdes ook de mobiele ouderen en zieken in een rolstoel zetten om de processie niet op te houden.

En toen, toen ging Luc even vermelden dat hij ergens, tijdens een zapbeurt een fragment had zien passeren dat het over het scooterprobleem in de UK had, maar welk programma was dat ook weer geweest? Hij dacht -verkeerdelijk- aan Panorama. En toen ik even -met lichte aandrang- vroeg om zijn geheugen te contacteren, kwam hij met een link naar “Koppen” op de proppen.

Previous

Arrestatie in Landen

Next

Waterlabeur

1 Comment

  1. Sommige mensen die in een rolstoel zitten, kunnen wel degelijk lopen. Maar wie weet hebben ze reuma waardoor ze niet lang kunnen staan. Zelf heb ik geen “verkeerde” ervaring met rolstoelgebruikers. Maar volgens mij erger jij je niet zo gemakkelijk aan dingen, dus geloof ik wel in je klacht.
    groetjes Kakel

Wat denkte daarvan?

Powered by WordPress & Theme by Anders Norén